Gouden Standaard

Een uniek ijkingsinstrument voor nationale en regionale steekproeven

Speciaal voor de marktonderzoekbureaus, maar ook voor onderzoeksafdelingen bij opdrachtgevers en toeleveranciers heeft de MOA in samenwerking met het ABF en op basis vaan 100% CBS data, de Gouden Standaard ontwikkeld, een uniek ijkingsinstrument voor nationale en regionale steekproeven.

Met de komst van de Gouden Standaard voor onderzoek wordt er in hele branche gebruik gemaakt van dezelfde ijkingsdata voor representatief steekproefonderzoek. Bovendien is er hierdoor aansluiting gevonden bij de overige Europese landen die gebruik maken van vergelijkbare data in hun land.

Keurmerkbureaus van de MOA, die kwantitatief consumenten onderzoek uitvoeren, zijn verplicht gebruik te maken van dit ijkinginstrument. De kosten voor deelname aan de MOA Gouden Standaard worden gebaseerd op het aantal fte's per bureau.

Zoekt u een bureau of toeleverancier die gebruik maakt van de Gouden Standaard? Bekijk dan de deelnemerslijst.

Voor meer informatie of deelname aan de Gouden Standaard kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kosten

De kosten voor deelname aan de Gouden Standaard zijn voor de bureaus gerelateerd aan het aantal fte's van het onderzoekbureau. Voor opdrachtgevers geldt een vaste prijs per jaar. Afnemers van de Gouden Standaard sluiten een contract met de MOA voor afname van de Gouden Standaard voor de duur en/of resterende looptijd t/m 31 december 2023.

Een contract voor het gebruik van de Gouden Standaard geldt voor onbepaalde tijd, en wordt na een periode van drie jaar stilzwijgend verlengd voor opnieuw een periode van drie jaar. De overeenkomst beslaat altijd een periode van drie jaar, tenzij men gedurende een driejaars periode instapt als nieuwe gebruiker van de Gouden Standaard. In dat geval eindigt de looptijd van het contract op het moment dat het contract van de MOA.

Deelname aan de Gouden Standaard is voorbehouden aan leden van de MOA.

(Om de Gouden Standaard af te nemen dient men aangesloten zijn bij de MOA, voor de gehele looptijd van het Goudenen Standaard contract.)

 

t / m 5 fte’s

 

€ 308,-

 

6 – 10 fte’s

 

€ 687,-

 

11 – 25 fte’s

 

€ 1.618,-

 

26 – 50 fte’s

 

€ 3.132,-

 

51–100 fte’s

 

€ 4.648,-

 

> 100 fte’s

 

€ 7.860,-

Voor opdrachtgevers en toeleveranciers bedragen de kosten € 850,-.

(Alle bedragen zijn exclusief BTW)

Bij tussentijds instappen worden voorgaande kalenderjaren niet in rekening gebracht.

Voor meer informatie of deelname aan de Gouden Standaard kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Opzegging

MOA en de afnemer zijn gerechtigd om door schriftelijke opzegging deze overeenkomst na afloop van een drie jaars periode te beëindigen. Hiervoor moet de overeenkomst voor 1 juli van het laatste jaar van de drie jaars periode, worden opgezegd. Partijen zullen wegens opzegging nimmer tot enige schadevergoeding zijn gehouden.

Veelgestelde vragen

 • Waar kan ik terecht met een vraag over de Gouden Standaard?

  De helpdesk is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie of deelname aan de Gouden Standaard kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Wat is de MOA Cebuco indeling?

  In het verleden zijn de Cebuco gebieden samengesteld op basis van koopstromen en sociaaleconomische cohesie van de gebieden. Vaak had zo’n verzorgingsgebied een dominante stad/dorp dat het gebied bediende. In veel gevallen had zo’n geografische eenheid ook een eigen krant of editie. Sinds het opheffen van Cebuco zijn de koopstromen e.d. niet meer opnieuw geanalyseerd. MOA onderhoudt de gebieden door de gemeentelijke herindelingen in de gebiedsindeling te verwerken. Hierdoor worden de grenzen van de gebieden geleidelijk verlegd, echter wel volgens de logica van de nieuwe gemeenten die zijn ontstaan. Bekijk de laatste Cebuco indeling.

 • Wat is de normvraagstelling?

  De normvraagstelling is de standaardvraagstelling die gebruikt wordt door alle onderzoekbureaus die ook gebruik maken van de Gouden Standaard. Door een goede aansluiting van de dataverzameling in het veld bij de beschikbare data in de Gouden Standaard kan door herweging een representatief beeld worden verkregen van de steekproefpopulatie. Door de standaardisering van de vraagstellingen worden veldwerkonderzoeken in de analyse fase goed vergelijkbaar. Een aantal vragen tezamen leiden tot bepaalde constructen zoals sociale klasse en welstand.

  Bekijk hier de Vragenlijst Normvraagstelling 2021

 • Waar vind ik de normcijfers?

  Download de meest recente normcijfers

 • Is er een samenvatting sociale klasse?

 • Wat is de looptijd van het contract?

  De overeenkomst geldt voor 3 jaar en wordt steeds stilzwijgend verlengd. Het contract geldt voor de duur en/of resterende looptijd van het contract met de MOA t/m 31-12-2023.
  Bij tussentijdse instappen worden voorgaande kalenderjaren niet in rekening gebracht.

 • Hoe zeg ik het contract op?

  MOA en de afnemer zijn gerechtigd om na goed zakelijk overleg en onder opgave van redenen door schriftelijke opzegging deze overeenkomst per 1 januari van de nieuwe opvolgende 3-jarige periode te beëindigen. Hiervoor moet de overeenkomst voor 1 juli van het laatste jaar van de 3-jarige periode worden opgezegd. Partijen zullen wegens opzegging nimmer tot enige schadevergoeding zijn gehouden.

 • Is het product alleen voor MOA-leden?

  Ja, alleen MOA-leden kunnen dit product afnemen.

Gebruikersinstructie

Hoe werkt de Gouden Standaard?

Voor meer informatie of deelname aan de Gouden Standaard kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Blijf op de hoogte van MOA nieuws en activiteiten

* Verplichte veld(en)
Blijf op de hoogte van nieuws, vacatures, events van het MOA Expertise Center!

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.