Registreer je PE-punten in ‘MijnMOA’ en word MOA Qualified Insights Professional!

Voor wie?

Deelname aan het MOA Permanente Educatie (PE) programma staat open voor iedere professional met een HBO en/of WO-opleiding met minimaal 3 jaar ervaring in het werkveld van Marketing Insights, Onderzoek of Analytics. Heb je voldoende punten verzameld en voldoe je aan de toelatingscriteria, dan kom je in aanmerking voor de titel van MOA Qualified Insights Professional (QIP).

Vereisten

Een MOA-lidmaatschap is geen vereiste. Persoonlijke leden van de MOA krijgen echter wel extra punten voor hun lidmaatschap. De organisatie waar je werkzaam bent, moet wel een MOA-bedrijfslidmaatschap of partnership hebben. Voldoe je niet aan de vereisten van opleiding en ervaring dan kun je je behaalde punten wel laten registreren, maar kom je niet in aanmerking voor de QIP-status.

Wat is het MOA PE-programma

Het MOA PE-programma is gebaseerd op het behalen van punten voor gevolgde opleidingen, trainingen, workshops en andere vormen van educatie/kennis overdracht. Wanneer deze binnen het vakgebied van Marketing Insights, Onderzoek en Analytics vallen, kun je de PE-punten hiervan laten registreren in jouw persoonlijke PE-overzicht “Mijn MOA”. Voor je deelname aan MOA-activiteiten, als MOAcademy’s, het MIE of de MOAwards worden automatisch punten toegekend en opgenomen in het systeem

Natuurlijk kunnen ook opleidingen (extern of intern), themamiddagen, congressen, seminars of workshops ter beoordeling worden aandragen, die geen onderdeel uitmaken van het vaste MOA-aanbod. Een onafhankelijke toetsingscommissie zal dan bepalen hoeveel punten al dan niet worden toegekend.

Hoe werkt het?

Wanneer je deelneemt aan activiteiten van de MOA word je automatisch opgenomen in het MOA PE-programma. Je ontvangt per mail de inloggegevens voor het raadplegen van het jouw digitale PE-overzicht in ‘Mijn MOA’. Op dit overzicht staan, naast je persoonlijke gegevens, de door jou reeds behaalde PE-punten. In een oogopslag wordt duidelijk hoe ver je bent met het behalen van je QIP-status.

Mocht je van baan veranderen en je nieuwe werkgever neemt ook deel aan het MOA PE-programma, dan kun je je punten meenemen naar je nieuwe werkgever.

Aantal punten

Je ontvangt de QIP-status wanneer je In het eerste jaar 30 PE-punten hebt behaald. Daarna moet je jezelf wel blijven ontwikkelen en zorgen dat je in een periode van drie jaar minimaal 90 punten hebt behaald met een minimum van 15 per jaar.

Rekenvoorbeelden en punten

In onderstaande overzichten staat alles op een rij en zie je bovendien hoeveel PE-punten je voor de verschillende MOA-activiteiten ontvangt.
puntenverdeling2j
Voorbeeld 1
Behaal je in de eerste drie jaar het benodigde aantal punten van 90, dan geldt voor de volgende cyclus van drie jaar weer 90 punten totaal, met een minimum van 15 per jaar.
Voorbeeld 2

Bij een score van 30 punten in jaar één en 15 punten in jaar twee, moet je in jaar drie wel minimaal 45 punten behalen om je QIP-status te behouden.

Wanneer dit in het derde jaar niet lukt, is de laatste mogelijke om in het vierde jaar het restant aantal punten plus 30 punten voor dat jaar te verzamelen.

Lukt dit eveneens niet dan vervalt helaas je QIP-status en begin je weer van voren af aan met het opbouwen van 30 punten voor het eerste jaar.

Haal je meer punten dan de benodigde 90 in de eerste drie jaar, dan tellen die mee voor de volgende cyclus.

Voorwaarden MOA PE-programma

Een PE programma dient minimaal op hbo-niveau te zijn. Er moet een link naar de theorie gemaakt worden, het moet een praktijkcomponent bevatten en aandacht hebben voor toepassing van de inhoud in de praktijk. Het regulier onderwijs is uitgesloten van het MOA PE systeem.

Het PE programma moet vernieuwend zijn door een of meerdere van de volgende punten:
• State-of-the-art of actueel onderwerp (in discussies of publicaties)
• Voorhoede kennis behandelen
• Een spreker die bekend staat om innovatie in het vak

Het PE programma moet een interactief deel bevatten onder leiding van een deskundige facilitator. Een moment voor vragen stellen tijdens of na afloop van een bijeenkomst geldt niet als een interactief deel van het programma.

Indien het programma van PE-niveau is, worden er PE-punten aan toegekend?
Het aantal PE punten dat wordt toegekend is niet afhankelijk van het niveau maar van de duur van het programma. Alleen uren waarin insights, data-science, digital/web-analytics, marketing of marketingverwante onderwerpen worden behandeld tellen mee.
Contacturen zijn de basis voor PE-punten. Pauzes, ontvangstperioden en borrels achteraf zijn geen contacturen. Programma’s met meerdere contactmomenten worden als één programma beschouwd. Daarbij geldt dat programma’s:

  • met een duur van 1 t/m 8 uur met 1 PE-punt per uur worden gehonoreerd
  • met een duur van 9 t/m 16 uur met 8 PE-punten worden gehonoreerd, plus 0,5 PE-punt voor elk uur boven de eerste 8 (Bijv. een programma van 16 uur krijgt 12 PE-punten).
  • met een duur meer dan 16 uur met 12 punten voor de eerste 16 uur plus 0,25 PE-punt voor elk uur boven de 16 uur wordt gewaardeerd
  • Aan een PE programma kunnen maximaal 30 PE-punten worden toegekend. Dit maximum wordt dus bereikt bij een duur van 88 uur. Ratio; het gaat om permanente educatie waarbij een zekere spreiding in de tijd en van onderwerpen wordt nagestreefd.
  • Wanneer er bij een PE programma expliciet gevraagd wordt naar voorbereiding, dan kan dat met 0,25 punt per voorbereidingsuur worden gewaardeerd met een maximum van 2 PE-punten. Als de voorbereiding bestaat uit het lezen van literatuur dan geldt 25 pagina’s als 1 uur voorbereidingstijd.
  • Indien bij het programma werkzaamheden vooraf of achteraf worden verlangd en waarbij door de programmaorganisatie wordt vastgesteld dat de deelnemer deze inspanning daadwerkelijk heeft verricht, dan gelden deze uren als contacturen (waardering zoals hierboven beschreven).
  • Ook programma’s zonder contacturen kunnen volgens dit systeem in aanmerking komen, mits er sprake is van kennisoverdracht en/of kennisuitwisseling. De inspanningstoets zal in dit geval nog duidelijker moeten worden aangetoond.

Deelnemers aan het MOA PE systeem kunnen PE punten verzamelen op basis van het openbaar cursus aanbod van MOA en NIMA en op basis van interne cursussen. De raad van advies van de sectie onderwijs binnen de MOA kent de PE punten toe op basis van het aangetoonde niveau van een cursus en volgens bovenstaande puntenverdeling. Indien een cursus niet past binnen het PE kader, alleen uren waarin insights, data-science, digital/web-analytics, marketing of marketingverwante onderwerpen worden behandeld tellen mee, kan een afwijzing volgen. De deelnemer die deze afwijzing ontvangt en het daar niet mee eens is, kan bij de directie van de MOA een bezwaarschrift indienen met redenen omkleed waarom de betreffende cursus wel PE-waardig zou zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van nieuws, vacatures, events van het MOA Expertise Center!

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.