MOA - Cursus sensorisch onderzoek B

Docent
Joep Brinkman
Menno Urbanus

Docent
Wim Vaessen
Menno Urbanus

Categorie
Onderzoek
Datum:
7 apr 2021

Tijd: 12:00 - 21:00 uur

Deelnemerslijst

Deelnemerslijst

NUM Voornaam Geslacht Initialen Tussenvoegsel Achternaam Geboortedatum Organisatie
1 Helen Mevr. WE van der Meij 18-07-1977 Aviko
2 Jantsje Mevr. J.H. Tolman-Rienks 06-08-1968 Ausnutria
3 Liesbeth Mevr. H.E. Kammer - Westerhof 23-07-1986 Ausnutria
4 Rick de Jong Wageningen UR
5 Naomi Vermeer Zeelandia H.J. Doeleman b.v.
6 Annemieke Biemans Royal Cosun/Aviko
7 Kelly Lee Bayer
8 Manon van Lith AFB International

Inleiding

Duik samen met Wim Vaessen en Joep Brinkman in de wereld van sensorisch onderzoek. De cursus bestaat uit theorie en praktijk over het opzetten en uitvoeren van sensorisch onderzoek. Laat je zintuigen prikkelen door inspirerende gastsprekers en verschillende excursies. Kortom, wil jij je ontwikkelen tot een sensorisch onderzoek professional? Schrijf je in vóór 24 maart 2021!

Beoordeeld met een 8,5!

"Nog nooit eerder zo'n leuke en leerzame cursus gevolgd!"

"Ik heb er veel aan gehad en een erg leuke tijd gehad. Bedankt!"

"Ik vond de cursus zeer leerzaam, informatief en gebruik het geleerde direct in de praktijk."

Inhoud

Onder auspiciën van de profgroep Sensorisch onderzoek van de MOA wordt  7, 14, 21, 28 april, 12 en 19 mei 2021 een zesdaagse Nederlandstalige cursus Sensorisch onderzoek B georganiseerd. De cursus, die wordt geleid door Wim Vaessen en Joep Brinkman, is bestemd voor mensen die minimaal enige ervaring hebben met het opzetten van sensorisch onderzoek en hun theoretische en praktische kennis op dit gebied willen vergroten. De cursus bevindt zich op HBO-/WO-niveau en bereidt tevens voor op het MOA/NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B', dat onafhankelijk van deze cursus wordt afgenomen.

De basis van de cursus vormt het boek Proeven van succes (zesde volledig herziene druk). Rode draad in de behandeling van de theorie zijn de verschillende testopzetten, waarbij zeer stevig wordt ingezet op de onderliggende statistiek. Aan de hand van de gangbare verschiltests en beschrijvende tests komen de denkwijze en berekeningen rond significatietoetsen (binomiaal-, chi-kwadraat- en t-toets), powerproblematiek, de basis van variantieanalyse en de principes van de multivariate data-analyse aan de orde. Deze onderwerpen worden geïntegreerd met thema’s als panelomvang, productbeslissingen, testen op verschil of op gelijkheid en met de vragen die je aan je panelleden stelt. Hierbij wordt niet alleen uitgegaan van het ‘gok’model, maar staan we ook uitgebreid stil bij theorie en praktijk van thurstonian scaling.

Verder worden elke cursusdag de thuis bestudeerde stof en de gemaakte opgaven besproken over andere onderwerpen die van belang zijn bij het opzetten en uitvoeren van sensorisch onderzoek, zoals:

  • de rol van sensorisch onderzoek in het bedrijf en in de marketing;
  • zintuigen, waarneming en waarnemingseigenaardigheden;
  • panels: type, werving, omvang, selectie en monitoring;
  • productaanbieding: temperatuur, bemonstering, volgorde, codering en logistiek;
  • testomstandigheden;
  • vragen stellen en antwoorden verwerven;
  • de keuze van de meest passende testopzet;
  • beschrijvende technieken;
  • voedselkeuzegedrag en consumentenonderzoek.

PRAKTIJKOPDRACHT

Rode draad van het praktijkgedeelte van de cursus is een (eenvoudige) productprofilering. Daartoe worden met de cursusgroep attributen gegenereerd en een profileringstest uitgevoerd. Deze gegevens worden met multivariate analysetechnieken (MVA) verwerkt en gekoppeld aan voorkeursgegevens. Het resultaat bestaat onder meer uit biplots, die gezamenlijk worden besproken en geïnterpreteerd.

GASTSPREKERS EN EXCURSIE(S)

In de cursus zijn gastsprekers en excursie(s) rond uiteenlopende theoretische en praktische onderwerpen opgenomen. Het definitieve programma daarvan is nog niet vastgesteld, maar denk aan actueel wetenschappelijk onderzoek, de relatie tussen sensorische beleving en producteigenschappen, psychologische achtergronden van waarneming, sensorisch consumentenonderzoek en specialistische software.

CERTIFICAAT

Om in aanmerking te komen voor het certificaat van deelname, dient men alle colleges gevolgd te hebben. Indien men niet in de gelegenheid is alle colleges te volgen, wordt men in de gelegenheid gesteld de gemiste colleges, bij de eerstvolgende keer dat de cursus weer wordt georganiseerd, alsnog bij te wonen. 

EXAMEN

De cursus is inclusief het examen. Het examen wordt afgenomen in de eerste of tweede week van juni 2021 bij de MOA of bij Inholland Delft. 
Na het succesvol beëindigen van het examen ontvangt de deelnemer een officieel NIMA diploma Sensorisch onderzoeker B. Twee weken voor het examen ontvangen alle inschrijvers een schriftelijke oproep per mail. Meer informatie over het examen. 

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 020-5810711. 

Doel

De cursus bevindt zich op HBO-/WO-niveau en bereidt tevens voor op het MOA/NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B', dat onafhankelijk van deze cursus wordt afgenomen.

Kosten

MOA-leden* € 3.635,- excl. BTW
Niet-leden € 4,135,- excl. BTW

Inclusief het boek Proeven van succes (zesde herziene druk) en een uitgebreide lunch & diner op alle dagen (excl. BTW) en 
inclusief het NIMA/MOA examen Sensorisch onderzoeker B

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

INSCHRIJVEN Deelnemerslijst
Doelgroep
Praktische informatie
Locatie

Ede, meer informatie volgt

Voorwaarden

Doet u of wellicht een van uw collega’s liever eerst de A-cursus? Voor meer informatie over de cursus A en B kunt u bellen of mailen met de MOA. T: 020 – 5 810 710, E: geke@moa.nl.

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en de factuur. De betaling dient voor aanvang van de cursus te zijn voldaan. Tot 14 oktober 2020 kunt u annuleren door een mail te sturen naar info@moa.nl, U bent dan 20% van het inschrijfgeld verschuldigd. Annuleert u na 14 oktober 2020 dan bent u het volledige bedrag verschuldigd. 

Bij onvoldoende interesse kan de cursus worden geannuleerd. Cursisten ontvangen hun inschrijfgeld dan uiteraard retour. 

Softwaregebruik bij workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor cursussen en opleidingen. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Heeft u vragen over deze bijeenkomst?

Via het telefoonnummer 020 5 810 710 kom je direct in contact met één van onze MOA-medewerkers of stuur een mail naar opleidingen@moa.nl. Wij helpen je graag verder met al je vragen! De MOA is bereikbaar op alle doordeweekse dagen van 08.30 tot 17.30 uur.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.