1. Over MOA

   1. Wat is MOA?

    MOA is een huis van kunst in de natuur. Het museum toont drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels. MOA onderzoekt de wezenlijke en universele relatie tussen de mens en zijn natuur in verleden, heden en toekomst.

    MOA is gelegen in het hart van landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, op een steenworp afstand van Utrecht. Het eind achttiende-eeuwse landhuis waarin MOA is gevestigd, werd bijna 250 jaar geleden gebouwd door Gerard Godard baron Taets van Amerongen en was ooit het buitenverblijf van koning Lodewijk Napoleon. Vandaag de dag behoort het tot de top-100 van Rijksmonumenten. 

    Omdat het huis nooit intensief bewoond is geweest, zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Een beroemd voorbeeld is het unieke Chinese behang dat de salons op de bel-etage siert. MOA beheert een brede collectie werken van kunstenaar Armando en biedt halfjaarlijks wisselende tentoonstellingen waarin huis, behang en spraakmakende kunst met elkaar worden verbonden. 

    Een bezoek aan MOA is goed te combineren met een wandeling in de bosrijke omgeving en een lunch bij biologisch landgoedcafé de Veldkeuken.


   2. Koetshuis en museumwinkel

    Het Koetshuis Oud Amelisweerd is prachtig gerestaureerd en nu in gebruik als theater, vergaderruimte en MOA-museumwinkel. In de museumwinkel vindt u een uitgebreider nieuw assortiment waaronder schitterende reproducties van het Chinese behang. Hier is ook het bezoekerscentrum Amelisweerd met informatie over de landgoederen Amelisweerd en Rijnauwen. Ook landgoedcafé de Veldkeuken is weer terug in het Koetshuis, met een heerlijk terras aan het water. In het koetshuis vinden regelmatig lezingen en andere activiteiten rond het programma van MOA plaats, zoals in de zomermaanden elke laatste vrijdag van de maand het MOA-café en in de wintermaanden elke laatste zondagochtend van de maand het MOA-podium met jonge musici.  Bel T 030 890 5460 of mail info@moa.nl voor informatie.
   3. De Verdieping

    De Verdieping is het documentatie- en kenniscentrum van het museum. Het biedt ruimte aan de documentaire collectie van Armando en de bewoners- en behanggeschiedenis van het landhuis. In het interactief presentatiemeubel ‘Oud-Amelisweerd: de bewoners & hun behang’ worden bijzondere behangfragmenten die de afgelopen 250 jaar de wanden van het huis sierden, geconserveerd en gepresenteerd. De getoonde behangfragmenten vertellen veel over de bewoners van het huis en de heersende mode van hun tijd. Op De Verdieping kunt u zelf onze documentaire-collectie ontdekken, desgewenst met hulp van de vrijwilligers van het documentatiecentrum. Voor onderzoek of specifieke informatie: documentatie@moa.nl, T 030 890 54 60.
   4. Arrangementen

    MOA is een bijzondere plek. Het is een huis van kunst te midden van een groene oase, op een steenworp afstand van Utrecht en gemakkelijk te bereiken via de A12. Of u nu de juiste locatie zoekt voor een debatsessie, heidag of productpresentatie of voor een inspiratiemoment, lezing of managementoverleg, u kunt bij ons terecht voor een sfeervolle en geslaagde invulling hiervan. 

    In combinatie met een 100% biologische lunch, borrel of diner van restaurant De Veldkeuken, het plukken van een zomerboeket in Amelis’hof - de eeuwenoude tuin van Oud Amelisweerd - of een wandeling over het landgoed, krijgt uw initiatief bij ons extra bezieling en inspiratie.

    Een arrangement bij MOA bevat een ruimte in het museum voor een dagdeel of een dag, de entree voor het museum op dezelfde dag en een rondleiding door een van onze medewerkers. Koffie, thee en koekjes zijn bij elk arrangement inbegrepen. Lunch, diner en borrel worden verzorgd door De Veldkeuken, onze landgoedpartner gevestigd in het Koetshuis, en kunnen in overleg als supplement worden bijgeboekt. Hier vindt u een overzicht van de mogelijke arrangementen.
   5. Onze missie

    MOA is een huis van kunst in de natuur en onderzoekt de relatie tussen de mens en zijn natuur in verleden, heden en toekomst. Hierbij staan de drie collecties centraal: de Armando Collectie, Buitenplaats Oud Amelisweerd en het (Chinese) behang.
   6. Ontstaansgeschiedenis

    Vanaf augustus 2012 is het landhuis Oud Amelisweerd in beheer bij de Stichting Museum Oud Amelisweerd. Daarmee kwam een einde aan jaren van leegstand en tijdelijke bewoning. Het landhuis werd gerestaureerd door de gemeente Utrecht. Het naastgelegen koetshuis is voorjaar 2015 opgeleverd. Behalve restaurant De Veldkeuken is hier het bezoekerscentrum Amelisweerd en de MOA-museumwinkel gevestigd . De Armando Collectie van het voormalig Armando Museum uit Amersfoort heeft in MOA een waardig thuis gevonden.
   7. Museale inrichting

    De monumentale waardes van landhuis Oud-Amelisweerd vroegen om een bijzondere benadering van het ontwerp van het museum. Soda heeft het ontwerp voor de inrichting van het museum gemaakt.  Bij dit ontwerp was het monument telkens startpunt van handelen. Op de bel-etage staan de historische interieurs met hun unieke 18e- en 19e-eeuwse wanddecoraties centraal. Het getoonde ruimtelijk werk van Armando gaat er een dialoog mee aan. Op de 1e verdieping, waar de historische behangsels slechts fragmentarisch overgeleverd zijn, is, na stabilisatie van de fragmenten, een nieuwe linnen bespanning aangebracht die de fragmenten beschermt en een synergie tot stand brengt tussen de geschiedenis van het huis en de nieuwe laag in de bewoningsgeschiedenis; het werk van Armando. Op de zolder, waar zich het documentatiecentrum bevindt, is een heldere scheiding tussen de museumfunctie en het monument aangebracht. In dit contrast worden zowel de nieuwe museale functie als het monument geaccentueerd.
   8. Pers

    Voor uitgebreidere informatie, meer beeldmateriaal of andere persvragen: pr@moa.nl, T 030 890 54 60. Aan het gebruik van het door het MOA beschikbaar gestelde beeldmateriaal zijn voorwaarden verbonden. Voor het aanvragen van beeldmateriaal voor duplicatie en commercieel gebruik: pr@moa.nl, T 030 890 54 60.
   9. Vacatures

    Vrijwilligers
    MOA is altijd op zoek naar vrijwilligers. We zoeken mensen die geïnspireerd zijn door onze missie en graag een bijdrage leveren aan het museum. Er zijn vrijwilligersplaatsen beschikbaar in de volgende functies: medewerkers voor de museumwinkel, suppoosten voor het landhuis, rondleiders, documentatiemedewerkers en het back-up team dat de museumstaf ondersteunt in verschillende taken rondom de op- en afbouw van tentoonstellingen en evenementen. Voor meer info: Astrid van der Stijl, info@moa.nl, T 030 890 54 60.

    Stages 
    Op dit moment is er ruimte voor een stagiair(e) pr & communicatie bij MOA. Voor meer info en/of aanmelding: Myranda van den Hoogen, mvandenhoogen@moa.nl
   10. Bestuur

    MOA wordt geëxploiteerd door de Stichting Museum Oud Amelisweerd. Deze stichting wordt geleid door een bestuur van drie personen. 

    De bestuursleden van MOA zijn:
    Ari Doeser, voorzitter
    Nico de Vries, secretaris
    Walter de Zeeuw, penningmeester
    MOA Landhuis en Koetshuis. Foto: Martine Stig/1
    De Verdieping,foto: Ernst Moritz/1
    Chinese behang, Vogeltjeskamer. Foto: Ernst Moritz/1
    Tentoonstelling 'Armando 85' (19 september 2014 - 21 maart 2015). Foto: Mike Bink Fotografie/1
    Tentoonstelling 'Armando in het woud' (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    Tentoonstelling 'Armando 85' (19 september 2014 - 21 maart 2015). Foto: Mike Bink Fotografie/1
    Tentoonstelling 'Armando in het woud' (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    tentoonstelling Armando in het woud (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    Stil Leven. Stephan Vanflteren & Armando Foto: Servaas Van Belle/1
    Tentoonstelling 'Armando in het woud' (22 maart -31 augustus 2014). Foto: Ernst Moritz/1
    Stil Leven. Stephan Vanfleteren & Armando. Foto: Servaas Van Belle/1
    Vanaf 1 december 2014 is MOA officieel: Geregistreerd Museum./1