MOA - Online Masterclass Competitor Intelligence

Docent
JoostDrieman
Menno Urbanus

Categorie
analytics
Datum:
20 okt 2020

Tijd: 10:00 - 11:30 uur

Deelnemerslijst

Deelnemerslijst

Geen deelnemers gevonden

Inleiding

De onzekerheid van de wereldeconomie zorgt ervoor dat bedrijven steeds voorzichtiger worden met investeringen en aankopen. Tegelijkertijd zien we hier en daar marktverzadiging optreden en dat het aantal concurrenten toeneemt. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe klanten te krijgen en projecten te winnen. En daarbij gaat het niet alleen om de juiste oplossing tegen de scherpste prijs leveren, maar het is veel belangrijker om precies te begrijpen wat uw concurrenten nu doen, en wat ze in de toekomst gaan doen. Wat is hun strategie, welk tactisch spel gaan ze spelen, met welke producten en diensten gaan ze zich positioneren, wat is hun marktaandeel, etc.

Kerncompetentie vandaag de dag is natuurlijk het anticiperen op de te verwachten acties van de concurrent! Tijdens deze masterclass gaan we in op alle facetten die daarvoor nodig zijn en dat doen we in 6 digitale sessies van anderhalf uur.

Inhoud

Wees voorbereid om sneller en slimmer te zijn dan je belangrijkste concurrenten!

Sessie 1: Introductie Competitor Intelligence - 20 oktober
Sessie 2: Competitor Informatie - 27 oktober
Sessie 3: Competitor Analyse - Nieuwe en verstorende concurrenten identificeren - 3 november
Sessie 4: Winnen of verliezen - 10 november
Sessie 5: Het delen van informatie - 17 november
Sessie 6: Simulatie via Business Wargame - 24 november

Tijdens deze sessies gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

 • Wat is competitor intelligence?
 • Is het echt zo belangrijk om de weten wat de concurrentie gaat doen?
 • De 7 verschillende soorten concurrentie, inclusief het 5 krachten model van Michael Porter en het economische waardebepaling model van Tracey-Wiersema.
 • Hoe bepaal je welke concurrenten belangrijk zijn en wat je dan van ze wil weten.
 • Welke bronnen kun je gebruiken voor het verzamelen van informatie over je concurrenten
 • Elicitatie technieken om moeilijk verkrijgbare informatie te ontlokken.
 • Het juridische kader: waar liggen de grenzen, wat kan je ethisch gezien, wel en niet doen.
 • Competitieve blind spots. Wat zijn dat, hoe ga je er mee om?
 • Identificeren van disruptive competitors
 • Principes van een win/verlies analyse.
 • Een selectie uit methoden, schema’s en modellen om de concurrentiele informatie te analyseren.
 • Hoe deel je de analyse-resultaten met andere afdelingen: briefings, concurrentie profielen, battle cards, micro publicaties, etc.
 • Concurrent simulatie (business wargames) principes: het doel, de verschillende modellen, de spelers, hoe organiseer je een business war-game en op welke manier gebruik je het.

Doel

Verschillende soorten competitie leren kennen; Weten welke concurrenten de moeite waard zijn om te volgen; Begrijpen welke informatie relevant is; Weten waar relevante data te vinden is, welke bronnen gebruikt moeten worden en hoe de data het best verzameld kan worden; In staat zijn om met de juiste technieken en degelijke analyse uit te voeren; Bekend met de principes van een win-loss analysis; Het op een juiste manier kunnen presenteren van de analyse-resultaten (formaat en boodschap); Een belangrijkere bijdrage kunnen leveren aan het proces. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer waardering en betere bedrijfsresultaten.

Kosten

MOA-leden* € 590,-- excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 590,-- excl. BTW
Niet-leden € 790,-- excl. BTW
   

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

INSCHRIJVEN Deelnemerslijst
Doelgroep
Praktische informatie
Locatie

De masterclass bestaat uit 6 digitale sessies van anderhalf uur.

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via info@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Heeft u vragen over deze workshop? 

Via het telefoonnummer 020 5 810 710 kom je direct in contact met één van onze MOA-medewerkers of stuur een mail naar opleidingen@moa.nl . Wij helpen je graag verder met al je vragen! De MOA is bereikbaar op alle doordeweekse dagen van 08.30 tot 17.30 uur.

Meer MOA


Kennispartners van Daily Data Bytes

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

VIDA-gebouw
Kabelweg 57, 2e verdieping
1014 BA Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.